NucleVital®Q10COMPLEX - 1 op. x 60 kapsułek
Cena: 108,50 zł (koszt przesyłki - 13,50 zł)
Twoja opinia jest dla nas naprawdę ważna, ponieważ może uratować komuś życie, dlatego prosimy wypełnij tą krótką ankietę.
Twoja opinia jest dla nas naprawdę ważna, ponieważ może uratować komuś życie, dlatego prosimy wypełnij tą krótką ankietę.
Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.
Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.
Przez dalsze, aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, wyraziłeś zgody na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych przez nas i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody. Akceptuję regulamin zakupów produktów Marinex Polska.
Zamknij X
Przez dalsze, aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, wyraziłeś zgody na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych przez nas i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody. Akceptuję regulamin zakupów produktów Marinex Polska.
Zamknij X
Czy wiesz, że intensywny wysiłek fizyczny związany z uprawianiem sportu, to zawsze duże obciążenie dla organizmu?
Niezależnie od tego czy uprawiamy sport rekreacyjnie czy też profesjonalnie, nasz organizm w okresie wzmożonego wysiłku zawsze wykazuje większe zapotrzebowanie na ważne dla niego naturalne substancje budulcowe i regulacyjne.
Pomimo tego, że osoby aktywne fizycznie bardziej dbają o jakość swojej diety i odżywiają się zdrowiej, to niestety również u nich obserwuje się niedobory wielu ważnych dla zdrowia organizmu substancji.
Problemem, szczególnie u osób rozpoczynających swoją przygodę ze sportem jest szybkie męczenie się organizmu, czego powodem jest słabo rozbudowana tkanka mięśniowa oraz mała wydolność mięśni.
Dla kobiet aktywnych fizycznie ważnym elementem wysiłku fizycznego jest efektywność w zakresie spalania tkanki tłuszczowej. Niestety często jest ona poniżej ich oczekiwań.
Wysiłek fizyczny zawsze wiąże się ze zwiększonym zużyciem tlenu i intensywniejszą produkcją wolnych rodników tlenowych uszkadzających nasze komórki.
Skutkiem ubocznym wykorzystywania tlenu jest produkcja wolnych rodników tlenowych nazywanych inaczej reaktywnymi formami tlenu. Są to bardzo aktywne cząsteczki, które z łatwością reagują ze wszystkim co napotykają na swojej drodze. Pozytywnymi aspektami działania wolnych rodników są ich udział w sygnalizacji komórkowej, czy też mechanizmach odpornościowych. Niestety ich nadmiar prowadzi do stresu oksydacyjnego.
Powstałe w nadmiarze wolne rodniki uszkadzają białka, lipidy i kwasy nukleinowe. Nasilający się stres oksydacyjny jest jedną z przyczyn chorób, takich jak: miażdżyca tętnic, zawały, udary, cukrzyca, nowotwory. Przyspiesza również proces starzenia się organizmu.
Intensywny stres oksydacyjny jest również przyczyną zaburzeń pracy mitochondriów, wzrostu intensywności procesów beztlenowych i kwasowości, co w konsekwencji może powodować osłabianie wydolności, szybsze męczenie się mięśni i spadek ich siły.
Liczne badania naukowe potwierdzają, że w czasie wysiłku fizycznego całkowita ilość wolnych rodników produkowanych przez intensywniej pracujące komórki wzrasta nawet 12-krotnie.
Badania naukowe udowodniły, że dostarczanie poprzez dietę lub suplementację odpowiednich ilości antyoksydantów może skutecznie chronić organizm i ograniczać nasilenie stresu oksydacyjnego. Antyoksydanty to duża i zróżnicowana grupa substancji, które reagując z wolnymi rodnikami zmiatają je i dezaktywują, same ulegając utlenieniu. Chronią tym samym komórki organizmu przed zgubnym działaniem rodników. Niektóre z nich organizm wykorzystuje również do podnoszenia aktywności wewnętrznych systemów antyoksydacyjnych.
Do najistotniejszych dla organizmu należą koenzym Q10 i astaksantyna.
Aby temu zapobiec organizm w drodze ewolucji wykształcił mechanizmy antyoksydacyjne, które obejmują wewnętrzne antyoksydanty (przeciwutleniacze) enzymatyczne, jak i różnego rodzaju przeciwutleniacze nieenzymatyczne. Celem ich działania jest neutralizacja (zmiatanie) wolnych rodników tlenowych.
Koenzym Q10 to związek naturalnie występujący we wszystkich komórkach ciała ludzkiego, konieczny dla ich prawidłowej pracy. Wykorzystywany przez organizm jako przeciwutleniacz zmiatający wolne rodniki tlenowe i zapobiegający uszkodzeniom białek, lipidów i DNA.
Ponadto koenzym Q10 odgrywa kluczową rolę w mitochondrialnym łańcuchu oddechowym, czyli centrum wytwarzania energii niezbędnej do pracy każdej komórki organizmu. Intensywność wytwarzania koenzymu Q10 u każdego człowieka zmniejsza się z wiekiem.
Proces ten rozpoczyna się około 22 roku życia. U osób 40-letnich poziom koenzymu Q10 w mięśniach (w tym w mięśniu sercowym) jest o ponad 30% niższy, w porównaniu do 20-latków.
Wzrost odporności na zmęczenie fizyczne.
8-dniowa suplementacja diety dawką 300 mg koenzymu Q10 dziennie u osób o umiarkowanej aktywności fizycznej podwyższyła mięśniową odporność na zmęczenie wywoływane wysiłkiem fizycznym. Protokół badania obejmował pomiar maksymalnej prędkości na ergometrze przez 10 sekund w dwóch sytuacjach: bez poprzedzającego zadania indukującego zmęczenie oraz po nim. Dzięki temu oceniono, w jaki sposób zadanie indukujące zmęczenie wpływało na maksymalną prędkość badanych zawodników. Okazało się, że w grupie suplementującej koenzym Q10 obserwowano jedynie niewielki spadek maksymalnej prędkości na ergometrze, natomiast w grupie placebo spadki te były znacznie większe. Oznacza to, że suplementacja diety koenzymem Q10 wpłynęła na podniesienie mięśniowej odporności na zmęczenie4.
Zmniejszenie uszkodzeń mięśni podczas treningu.
20-dniowa suplementacja diety dawką 300 mg koenzymu Q10 dziennie u elitarnych zawodników kendo spowodowała zmniejszenie rozmiarów uszkodzeń mięśni podczas intensywnego treningu średnio o 40%. Suplementacja wpłynęła na zmniejszenie osoczowego stężenia dwóch markerów uszkodzeń mięśniowych: kinazy kreatynowej i mioglobiny2.
Poprawa wydolności organizmu.
6-tygodniowa suplementacja diety dawką 90 mg koenzymu Q10 dziennie u narciarzy biegowych spowodowała poprawę wydolności organizmu, t.j. korzystne przesunięcie progu aerobowego (AET), progu anaerobowego (ANT) oraz maksymalnego pułapu tlenowego (VO2max)3.
Astaksantyna jest antyoksydantem naturalnie występującym w przyrodzie. Ma barwę różową i zaliczana jest do grupy karotenoidów. Na skalę przemysłową astaksantynę izoluje się z glonów Haematocooccus pluvialis. Znaczące ilości tej substancji zawarte są również w krewetkach (3,5 mg / 100 g), krylu i mięsie łososia (0,7 mg / 100 g) nadając im charakterystyczne różowoczerwone zabarwienie. Astaksantyna jest jednym z najsilniejszych znanych naturalnych antyoksydantów5.
Posiada unikalną strukturę cząsteczki, dzięki której ma duże powinowactwo do tkanki mięśniowej. Ponadto umiejscawia się w błonie komórkowej w charakterystyczny sposób (w poprzek błony), poprzez co skuteczniej chroni struktury błonowe przed wolnymi rodnikami.
Astaksantyna w komórkach mięśniowych skutecznie ochrania enzym acetylotransferazę karnitynową, dzięki czemu komórki w czasie wysiłku fizycznego skuteczniej zużywają tłuszcze jako źródło energii.
Zmniejszenie uszkodzeń mięśni podczas treningu.
3-miesięczna suplementacja diety dawką 4 mg astaksantyny dziennie u młodych elitarnych zawodników piłki nożnej spowodowała zmniejszenie powysiłkowego uszkodzenia mięśni6. W grupie suplementującej astaksantynę osoczowy poziom markerów obrazujących uszkodzenia mięśniowe po treningu: kinazy kreatynowej (CK) i aminotransferazy asparaginianowej (AST), był istotnie niższy, niż w grupie placebo.
Redukcja zmęczenia mięśniowego.
4-tygodniowa suplementacja diety dawką 6 mg astaksantyny dziennie u biegaczy średniodystansowych spowodowała wzrost wydolności organizmu i zmniejszenie zmęczenia mięśniowego po przebiegnięciu dystansu 1200m w zawodach sportowych. Po 4 tygodniach suplementacji astaksantyną, poziom kwasu mlekowego w osoczu po pokonaniu dystansu był o 40% niższy, niż przed suplementacją7.
Wzrost wydolności fizycznej.
28-dniowa suplementacja diety dawką 4 mg astaksantyny dziennie u kolarzy uprawiających sport amatorsko, spowodowała wzrost wydolności fizycznej.
W grupie kolarzy stosujących suplementację astaksantyną czas niezbędny do przejechania odcinka 10 km skrócił się po okresie suplementacji o 2 minuty w stosunku do pomiaru sprzed suplementacji. Dodatkowo ilość generowanej przez organizm mocy w czasie przejazdu wzrosła o 20W (15%).
W grupie placebo średni czas przejazdu skrócił się jedynie o 19 sekund, a ilość generowanej mocy wzrosła jedynie o 1,6W8.
Nowe badania pokazują, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA grupy omega-3 dostarczają korzyści sportowcom. Wspierają serce i płuca, chronią przed niepotrzebnym nasileniem urazów, zapobiegają zapaleniom, poprawiają koncentrację i wspomagają spalanie tłuszczy w celu lepszej dostawy energii.
Większość z nas spożywa 10x więcej kwasów tłuszczowych grupy omega-6 niż grupy omega-3 co dla naszego organizmu jest niekorzystne. Kwasy tłuszczowe grupy omega-6 w nadmiarze powodują wzrost stanów zapalnych w naszym organizmie. Większość ekspertów uważa, że dużo korzystniejszy jest stosunek 2:1 omega-6 do omega-3. Aby taki osiągnąć należy zmniejszyć podaż omega-6, a zwiększyć omega-3.
Głównym źródłem dwóch najważniejszych kwasów tłuszczowych grupy omega-3 EPA i DHA są ryby i owoce morza oraz żywność i suplementy z nich pochodzące. Należy zatem zwiększyć ich spożycie.
Oleje, takie jak sojowy, kukurydziany i słonecznikowy są bogate w omega-6. Wymiana tych olejów na inne bogate w kwas ALA omega-3, takich jak siemię lniane, lub jednonienasycone kwasy tłuszczowe grupy omega-9 znalezione w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym, pomoże również poprawić stosunek omega-6 do omega-3.
Intensywny trening fizyczny prowadzi do zmęczenia mięśni, bolesności, odwodnienia, uszkodzenia strukturalnego mięśni, uszkodzeń wolnorodnikowych, gromadzenia się kwasu mlekowego, neutrofili, obrzęku mięśni, uczucia zmęczenia tkanek centralnego układu nerwowego i niedoboru składników odżywczych. Po ataku męczących ćwiczeń zwiększa się stres oksydacyjny, towarzyszy temu utrata naturalnej odporności.
Zapalenie jest odpowiedzią fizjologiczną na uszkodzenie lub zniszczenie tkanek, które wzmaga uruchomienie w układzie odpornościowym lokalnych mechanizmów obronnych. Odpowiedź zapalna jest charakteryzowana poprzez zwiększoną ekspresję cytokin takich jak czynnik martwicy nowotworu (TNF-α), interleukina (IL)-1β i IL-6. Cytokiny mogą wywoływać uwalnianie białek ostrej fazy (CRP) i zapalnych mediatorów takich jak leukotrieny i prostaglandyny.
Dlatego osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko powinny zadbać o to aby dostarczać w swojej diecie dużo substancji o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym. W ten sposób chronią swoje organizmy przed nadmiernymi reakcjami zapalnymi i zmniejszają ryzyko urazów.
Działania przeciwzapalne.
Stwierdzono, że 6 tygodni suplementacji diety 1,8 g na dzień oleju rybiego (950 mg EPA i 500 mg DHA), podawane grupie elitarnych zawodników pływackich w okresie intensywnego szkolenia spowodowało znaczny wzrost w osoczu nnkt EPA i DHA omega-3 oraz znaczne obniżenie poziomu AA (kwas arachidonowy omega-6) w porównaniu z grupą placebo. Ponadto, olej rybi w grupie badanej powodował znaczną redukcję prostaglandyny E2, interferonu-γ i TNF-α i znaczący wzrost IL-2. IL-2 i interferon-γ są ważne w utrzymaniu równowagi odpowiedzi immunologicznej Th1/Th2. Dane wskazują, że suplementacja oleju rybnego może poprawiać odporność elitarnych zawodników w okresach intensywnego treningu.
Kolejne badania wykazały, że omega-3 przyczyniają się do zwiększenia przepływu krwi w mięśniach podczas ćwiczeń zmniejszając o 35% ból mięśni i obrzęk oraz zwiększając zakres ruchów po intensywnych ćwiczeniach.
Spożywanie nnkt EPA i DHA omega-3 ma nie tylko korzystne działanie w obniżaniu stanów zapalnych w organizmie ale również wpływa pozytywnie na budowę serca i funkcje układu krążenia. Ich wykorzystanie przez organizm prowadzi do podniesienia poziomu dobrego cholesterolu-HDL, obniżenia trójglicerydów, wyregulowania ciśnienia krwi, wzrostu dostarczania tlenu do mięśni, a tym samym może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo - naczyniowego, takich jak miażdżyca tętnic, zakrzepica, zawał. Wszystkie te działania prowadzą do lepszej ochrony i regeneracji zdrowia sportowców9.
Dotlenienie organizmu.
Badania wykazują, że nnkt EPA+DHA omega-3 mogą wpływać na odkształcalność czerwonych krwinek i rozprowadzanie przez nie tlenu w organizmie co może prowadzić do zwiększonej dostawy tlenu do mięśni. W efekcie wpływa to na poprawę zdolności organizmu do wykonywania ćwiczeń. Badania wykazały również, że spożywanie nnkt omega-3 może pomóc złagodzić astmę wywołaną wysiłkiem fizycznym9.
Metabolizm.
Nnkt EPA+DHA omega-3 wpływają również na przyspieszenie podstawowego metabolizmu. Badania pokazują, że wzrastający poziom omega-3 poprawia wrażliwość na insulinę, co poprawia spalanie tłuszczu w mięśniach i hamuje jego odkładanie się. Organizm wykorzystując nnkt EPA i DHA stymuluje wydzielanie adiponektyny wpływającej na przemiany glukozy - poprawia zdolność komórek mięśniowych do jej pobierania. Adiponektyna reguluje przemiany tłuszczowe - wzrost adiponektyny zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Organizm wykorzystując nnkt EPA i DHA stymuluje również wytwarzanie leptyny (hormon regulujący apetyt) przez komórki tłuszczowe – walczy w ten sposób z otyłością.
Najnowsze dane wykazują, że kwasy omega-3 mogą regulować przyrost mięśni i pomagać podczas dłuższych okresów odpoczynku poprzez spowolnienie utraty zarówno masy mięśni jak i kości. Może to mieć zastosowanie u zawodników podczas przerwy w szkoleniu lub na zwolnieniu z powodu kontuzji, gdzie utrata mięśni może mieć znaczenie9, 12.
Koncentracja.
W sportach, które wymagają długiego, intensywnego skupienia i koncentracji (jak np. golf i tenis) nnkt grupy omega-3 to zdecydowana podstawa. 60% mózgu składa się z tłuszczu, zwłaszcza DHA (omega-3). Badania przeprowadzone na Eiden Univercity wykazały, że olej z ryb bogaty w nnkt EPA i DHA omega-3 podawany studentom był w stanie zwiększyć ich sprawność umysłową. Codzienna suplementacja poprawiała ich wyniki na polach golfowych i kortach tenisowych.
naturalnych substancji budulcowych, genetycznie i fizjologicznie niezbędnych systemom ochrony DNA Organizmu Człowieka.
Wiedza o genetycznych i fizjologicznych potrzebach organizmu człowieka stale się rozwija, w czym badania naukowe firmy MARINEX mają znaczący wkład. Nasze produkty tworzymy z naturalnych źródeł nie modyfikując ich by nie zakłócić zgodności biologicznej z Organizmem Człowieka.
Właściwy skład produktu odżywczego to podstawa ale nie wystarczy do wytworzenia przez organizm poważnych efektów. Niezbędna jest również dawka, ustalana na podstawie badań naukowych u ludzi.